Search

(NL) Olijfolies in AD test 2020Olijfolies uit de test smaken als een “krakende deur”.


"De zoveelste 13-in-een-dozijnolie. Er is best geur en smaak, maar die wordt gedomineerd door ranzige oxidatiesporen".(De Cecco)"


De AD-test uit juni 2020 is onverbiddelijk. De geteste olijfolies zijn van zeer geringe kwaliteit. Supermarkt huismerk olijfolie helemaal. Do we need to say more?

In ieder geval wat smaak betreft en dan zetten wij nog eens vraagtekens bij de 'extra-virgin' claims van deze olies. En met de huidige praktijken mag je daar gerust vraagtekens bij zetten.


Dus wat concluderen de AD-testers; “….........daar zit m de uitdaging: zelfs in het overvolle supermarktschap valt er in ons land niet veel te kiezen”...........


In deze blinde proeverij met acht (huis)merken blijken de verschillen in elk geval miniem. De panelleden herkennen veelal het beperkte smaakpalet van (Spaanse) bulk-olijven. Het zal allicht extra vierge genoemd mogen worden, maar de frisse fruitigheid wordt door de liefhebbers danig gemist en de olijven zijn zo rijp geplukt dat ze al veel karakter hebben verloren.


"Deze olie zou ik alleen aanraden als je een krakende deur hebt’’, grapt Christiaans. De Ritis is diplomatieker. ,,Schoonheid zit in details. In deze flessen uit de supermarkt ontbreken die nuances helaas. Terwijl de wereld juist mooi is omdat er zo veel variatie is.’

Wat ons ook opvalt is dat de ‘biologisch’ Ekoplaza olijolie bijna het dubbele rekent als z’n ‘gewone’ concurrenten bij AH, Lidl en Jumb. Terwijl daar volgens de testuitkomsten geen aanleiding voor is.


We zetten wat merken en prijzen even snel voor u op n rij:

Ekoplaza: 2* en 5.09 per 500ml

Bertonni: 3* en 5.59 per 500ml

AH olijolie: 2* en 3.49 per 500ml

Carapelli: 2* en 6,85 per 500ml, 9.90 (per 750ml)

De Cecco: 2* en 4.99 per 500ml

Primadonna (lidl): 2* en 2,50 per 500ml

Jumbo: 2* en 2.74 per 500ML


Een zuur fermentatiegeurtje in de neus, en heel veel bitters op de tong. Nauwelijks pit. Nog minder frisheid. (Jumbo).

Over de prijs valt ook vaak het nodige uit te leggen. Christiaans, één van de drie betrokken panelleden in deze AD test, legt het simpel uit in z'n boek 'Lekker Vet';

"Een verse en goede kwaliteit olijfolie kopen onder de €8 is onmogelijk. Zoals met zo veel aankopen, als het te goed lijkt om waar te zijn, is het vaak niet waar"


Wil je de AD test nog een keer helemaal door lezen, klik dan hier.

Meer lezen over de goede en gezonde eigenschappen, zelfs de vetten van Olijolie, kijk op het voedingscentrum of klik hier


35 views0 comments

Recent Posts

See All